Het Witboek Vlaamse Staatsvorming wordt op zaterdag 12 oktober voorgesteld in het Vlaams Parlement.

België is institutioneel, maar ook ideologisch vergrendeld. Originele ideeën voor samenleving, politiek, economie, onderwijs, cultuur en leefomgeving krijgen binnen België geen kans. We tonen met het Witboek aan dat een Vlaamse Republiek (of andere staatsvorm) een creatief en werve(le)nd project kan zijn dat democratischer en politiek diverser is dan we tot nu toe gewoon zijn. Het is moeilijk het draagvlak voor Vlaamse onafhankelijkheid te verbreden wanneer je merkt dat de Vlaamse politieke cultuur steeds meer op die van het federale niveau gaat lijken. Of dat bestuurlijke kwesties de boventoon voeren in plaats van maatschappelijke keuzes. Dat deblokkeren moet meer mensen van uiteenlopende politieke strekkingen betrekken bij Vlaamse staatsvorming.

Politiek en democratisch wordt het moeilijk om antwoorden te vinden op de uitdagingen van de eenentwintigste eeuw met recepten van de twintigste eeuw. Meer en betere democratie, daarvoor hebben we een Vlaamse republiek nodig. Voor die toekomstvisie heten we van harte álle inwoners van Vlaanderen welkom. En daar staat dit Witboek voor.

Deelnemen aan het evenement is gratis mits aanmelding.

Inkom langs Lokettenzaal -Bezoekerscentrum ,  IJzerkruisenstraat 99 te 1000 Brussel. Identiteitskaart bij de hand houden.

programma:

– 09.30 : deuren open voor bezoekers
– 10.30 : welkom en inleiding door Guido Moons, verantwoordelijke van het politiek bureau;
– 10.45 : referaat professor Vincent Scheltiens “Vlaamse onafhankelijkheid. Kanttekeningen bij een reis, het kompas en de gids.”
– 11.15 : gesprek tussen VVB-voorzitter Hugo Maes, auteur Tom Garcia olv moderator Wilfried Haesen
– 11.45 : slotwoord – Volkslied en practica door Guido Moons
– 12.00 : receptie tot 13.30 + signeersessie boek

Inschrijven (vóór woensdag 9/10 aub) kan via de Vlaamse Volksbeweging